fbpx

dan mladosti

To je bilo pa skoraj sramotno do┼żivetje. ­čÖŐ 25. maj – dan mladosti, ko sem leta 84┬Ę postal pionir─Źek.­čą│ Moji spomini na pionirsko prisego ÔÇŽ lulati me je ti┼í─Źalo, ┼że ko sem stopil na oder. ┬ĘItak ne bo dolgo. Saj imamo samo dve pesmici. ┬ĘPotem pa je imel govor ravnatelj, pa smo eno zapeli. Za tem je imel govor predsednik Ne vem ─Źesa, ki pa je jecljal. Resno? Kon─Źno smo zapeli drugo pesmico. Uno, poto─Źek postoj in povej ÔÇŽ mene pa je ┼íe bolj prijelo. Ta grozna vizualizacija. Zaprisego sem zdrdral v petih sekundah, hiter pozdrav, ┬Ępripni mi ┼że to zna─Źko┬Ę in tek po stopnicah na WC. Ravno ko sem spustil zadnjo kapljico, sem zasli┼íal iz dvorane bu─Źen aplavz. Ja. Sem si ga zaslu┼żil. Olaj┼íanje. No. To so moji spomini na dan mladosti.

┼áe danes znam na pamet prvi stavek zaprisege – danes, ko postajam pionir, dajem ─Źastno pionirsko besedo, da se bom pridno u─Źil in delal, spo┼ítoval star┼íe in u─Źitelje, da bom zvest in iskren tovari┼í, ki dr┼żi svojo obljubo. Pustimo politi─Źna prepri─Źanja in barve, ampak ta zaprisega ni slaba. Bodimo po┼íteni. To manjka dana┼ínjemu svetu. Pridnost, spo┼ítovanje in zvestoba. Upam, da se nekega dne, te vrednote povrnejo med nas.

Zdaj pa razmi┼íljam … smo postali maja ali septembra pionir─Źki? Hmmm, u bistvu je bilo na za─Źetku prvega razreda. Sem falil datum? Sramotno.

Vse dobro,
Sašo