fbpx

Kaj je moj zakaj?

422657974 907710798029105 5427323484626636166 n

Ko sem prejšnji teden sedel za mizo, da napišem opise za samostojne spletne kuharske tečaje, sem začutil, da je čas, da se ozrem nazaj. Vsako sporočilo, komentar, pohvala in sprememba, ki so jih doživeli udeleženci mojih kuharskih delavnic, sem zadnja tri leta natančno zapisoval. Zbiram jih v rdeči knjižici, ki je sprva bila namenjena zgolj beleženju, vendar je kmalu postala moj osebni opomnik, zakaj sem se sploh lotil misije “Futr u izi”.

Vsaka izkušnja, vsaka sprememba v vsakdanjiku udeležencev je postala moje gorivo, zagon, motivacija. Ker se je na delavnicah zbralo že več kot 100 ljudi, sem si vzel čas, da vse te spomine in vtise prenesem v besede. Dva dni sem posvetil temu, da sem prepisoval vsako pohvalo na samolepilne listke, ki sem jih polimal po stenah. Nato pa sem si privoščil tri dni premora, da sem vse to prebiral, predihal in skozi meglo orošenih oči vsrkaval v srce. Ja, tudi jaz rabim kdaj pohvalo, da vem, da delam dobro.

Moja strast do kuhanja izvira iz osebnih izkušenj in izzivov. Ko sem pred nekje petnajstimi leti začel sam kuhati vsak dan, nisem imel veliko veselja do kuhanja.

Kot amaterski kuhar sem se večkrat soočil s težavami in dvomi, da nečesa nisem sposoben skuhati. A sem se odločil, da dvome spremenim v priložnosti za rast in izboljšanje kulinaričnega znanja. Z leti raziskovanja, testiranja in učenja pa ni bil več cilj le pripraviti okusne jedi, temveč ustvariti doživetje okusov in občutkov med samim uživanjem hrane.

Verjamem, da lahko tudi en sam preprost korak ali sestavina bistveno vplivata na končni rezultat. V doživetju ob ugrizu, balansu okusov ali tistem “waaaw”, ko se v ustih na par sekund zamenja okus. Zato sem tu zate – s praktičnimi recepti, nasveti in motivacijami, ki ti bodo olajšali pot po bližnjici do še bolj okusnih in zanimivih kosil.

Želim, da je Futr u izi več kot le zbirka receptov – da je način življenja, ki združuje strast do kuhanja, kreativnost in enostavnost. Posledično pa več energije, časa in pozitivnih vibracij za vse.